Witam, chcę budować dom ze ścianami jednowarstwowymi. Teraz dylemat. Czy kupić za ok. 30.000 zł materiał w odmianie 400 czy dopłacić 2500 zł i kupić odmianę 350. ściana ma 170 m2. Po jakim czasie ten większy wydatek mi się zamortyzuje. Wykonując obliczenia dotyczące strat ciepła ze wzoru Q=U*170m2*(tzewn-twewn) przyjmując: U1=0,23 (cieplejszy beton) U2=0,26 (zimniejszy beton) różnica temperatur 30 st. C (20 wewn i -10 zewn) zakładając taką sytuację przez 6 mies. (wiem że to i tak za dużo - przyjąłem bardzo duże uproszczenie) wychodzi mi że rocznie przeniknie przez ścianę ciepła mniej za ok. 100 zł (przy uwzględnieniu ogrzewania gazowego) biorąc pod uwagę, że oprócz ścian są także okna, drzwi, dach i podłoga - tam również jest przenikanie, to nie wiem czy opłaca się kupować cieplejszą odmianę niż te parę zł. potem poświęcić na ogrzanie budynku. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc może ktoś mnie uświadomi, czy moje założenia są dobre czy nie. Ewentualnie proszę o wskazanie jakiegoś modelu obliczeniowego, który w miarę precyzyjnie będzie mógł coś takiego skalkulować. Pozdrawiam. No i oczywiście ewentualnie jakieś namiary na zakup betonu komórkowego w lepszej cenie

Szukam na ścianę o szerokości 36,5 -37,5 cm (takie są w produkcji w PL i krajach ościennych) tgurdzio...@gmail.com Pozdr. Tomek