FireBoard
Witamy, Go¶æ
Proszê Login albo Zarejestruj.    Zapomnia³e¶ has³o?
fryzury kok Oswiadczyny (1 wej¶æ) (1) Go¶ci
Id¼ na dó³ Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: fryzury kok Oswiadczyny
Dorota Bugla (Go¶æ)
Kliknij, aby zobaczyæ profil tego u¿ytkownika
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
nie zauwazylam raczej zeby przykladali jakas szczegolna wage do calej tej tradycji. ja tez nie zauwazylam, ale wg mnie to troche szkoda i sama to zaluje, ze nie dostalam pierscionka kupionego wczesniej, tylko menz zabral mnie do sklepu i powiedzal 'kup se sama' ; oshin

Report do moderatora   Loguj siê Loguj siê  
  Administrator wy³±czy³ mo¿liwo¶æ wysy³ania postów przez anonimowych u¿ytkowników.
Kuba Chabik (Go¶æ)
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
: Ludzie - mamy XXI wiek! Nie wiem jak wam, ale taka cala  ceremonia mnie : wydaje sie smieszna i niepotrzebna. Przeciez to jest sprawa dwoch osob, po : co to cale zamieszanie z rodzicami, kwiatami dla mamy itd ? Nie wiem czemu, : ale mnie to kojarzy sie z roznymi ckliwymi filmami, ewentualnie z niezbyt : ambitnymi komediami, gdzie stalym punktem programu jest zdenerwowanie pana : mlodego, co czesto konczy sie np. pocalowaniem w reke tescia, a nie : tesciowej A tak nawiasem mowiac to ciekawa jestem jak teraz faktycznie : cos takiego wyglada? Czy  w ten sposob jeszcze ktos sie oswiadcza? Zaczelam : sie nad tym zastanawiac tak czytajac te rozne wypowiedzi na ten temat. Ja : nie mam takich doswiadczen (ani podobnych planow), a obserwujac otoczenie i : roznych krewnych i znajomych krolika nie zauwazylam raczej zeby przykladali : jakas szczegolna wage do calej tej tradycji. A moze ktos bardziej : doswiadczony sie wypowie jak to u niego wygladalo? No chyba, ze to uwazacie, : ze to takie zbyt osobiste, ale to chyba nie taka grupa ) Rzeczywiscie, mamy XXI wiek. Juz od calych dwoch tygodni! Zaczne od konca - tak sie sklada, ze moge z praktyki powiedziec, bo jedne oswiadczyny widzialem w roli biernego widza, drugie zas - w roli oswiadczajacego sie. Wygladalo to mniej wiecej tak jak opisalem w pierwszym liscie, czyli przy udziale rodzicow, z kwiatami i pierscionkiem. I wiem, ze moja zona bardzo to docenia. Co zas do calej tej tradycji , to przypomina mi sie film Mis : Tradycja to takie piekne imie dla dziewczynki . Mysle, ze wiele osob bardzo docenia tradycje, szczegolnie w tym momencie zycia - jednym z najwazniejszych przeciez. Oshin pisala nawet, ze jej kolezance teskno za tradycja... Z Twojego listu wnosze, ze nie masz jeszcze oswiadczyn za soba. To piekny moment i zycze Ci, zeby wyszedl jak najlepiej - tak, jak Ty i Twoj wybranek sobie wymarzycie. Czy bedzie to tradycyjnie, czy nie - to Wasz wybor. Patrze jednak na niezmienne od lat biale suknie panien mlodych, obsypywanie drobniakami albo ryzem, tradycyjne sluby koscielne i rownie tradycyjne wiejskie wesela. Mysle sobie, ze ludziom jednak zalezy, zeby to szczegolne wydarzenie w ich zyciu - poczatek malzenstwa - odbylo sie w sposob podobny do ich rodzicow i dziadkow. To czar i urok, ktorego nie daje nam XXI wiek. Drogie Panie, jak Wy to widzicie? Kuba - konserwatysta

Administrator wy³±czy³ mo¿liwo¶æ wysy³ania postów przez anonimowych u¿ytkowników.
Melisa (Go¶æ)
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
Przyjdz do rodzicow panny mlodej z pierscionkiem dla narzeczonej (..) Ludzie - mamy XXI wiek! Nie wiem jak wam, ale taka cala  ceremonia mnie wydaje sie smieszna i niepotrzebna. To proste - zadbaj, zeby twoj partner (ewentualny przyszly maz) zdawal sobie sprawe z takich pogladow i nie wladowal cie w ta smieszna sytuacje Wiesz, ja mam podobne zdanie - tzn JA w takiej filmowo-tradycyjnej sytuacji czulabym sie okropnie i byloby to dla mnie zenujace. Zupelnie mnie nie interesowalo co tam mama, czy jakas inna osoba z rodziny powie na nasz slub. No, ale my absolutnie nie liczymy sie ze zdaniem rodziny, nie ma dla nas zadnych tradycji i sadzimy, ze rodzinka nie ma prawa niczego wymagac ani oczekiwac od naszego zwiazku. Tak wiec nikogo nie musialam informowac o naszych planach czy tym bardziej pytac o zgode A oswiadczyny? Byl taki dzien, w ktorym dostalam skromny pierscionek na potwierdzenie naszych planow. I tyle, zadnego przerostu formy nad trescia Ale rozumiem ludzi, ktorzy potrzebuja takiego osadzenia w tradycjach i robia wielkie oswiadczyny, potem weselisko. Choc to co sie dzieje dooola slubu/wesela uwazam za okropna paranoje. Np. wizerunek panny mlodej - ten niesmiertelny kok i filuterne sprezynki z wlosow - tak usztywnione, ze po polozeniu panny loczki nadal sztywno przylegaja do twarzy - brr, czy one nie widza ze to odpustowa tandeta? I te obowiazkowe koronki, kokardki, szyfony - istny bazar. Na moja krotkowlosa kolezanke fryzjerka spojrzala jak na wariatke, kiedy chciala uczesac sie do slubu ( pani chce brac slub?!? przeciez z tego nie da sie zrobic koka! ). Inna chciala miec zwyczajnie rozpuszczone wlosy, i nie mogla sie umowic do fryzjera, zeby je troche podpiac - bo kazdy na probnym czesaniu tworzyl jakies kombinacje, i usilnie przekonywal, ze do slubu trzeba w koku . Podobnie suknie slubne - dziewczyne o normalnej figurze wbijaja w mniejsze rozmiary mowiac przeciez uda sie pani jeszcze schudnac! . Stwierdzilysmy, ze te panny mlode wygladaja tak samo tandetnie i odpustowo, bo kieruja sie 'gustem' pani sklepikarki i fryzjerki. Ale coz... taka sila tradycji. A tradycja wali odpustem na kilometry i zwalnia od myslenia - ma sie gotowe przepisy i wszystko jest jasne. Melisa

RadekNet (Go¶æ)
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
: Oswiadczasz sie rodzicom czy dziewczynie? Coz, elegancja kojarzy mi sie z pewna staroswieckoscia. A w dawnych czasach o reke corki proszono jej rodzicow. Rodzice sa wazni i tego nie kwestionuje, ale.... .... oswiadczas sie dziewczynie bo to z nia budujesz zwiazek (sposob obojety - kawiarnia, szczyt gory, poklad jachtu..). Potem idziesz do rodzicow nazeczonej i, moze byc w czasie obiadu z kwiatami dla przyszlej tesciowej, _razem_ informujecie ich o tym, ze macie zamiar sie pobrac. Tak to widze Pozdr.

Pan_Zenek (Go¶æ)
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
a po co ci to? (...) nie kieruj sie tym, co ludzie sadza na temat jak powinno wygladac x . może szuka inspiracji, pomysłu? Zenek

Pan_Zenek (Go¶æ)
Data urodzin:
fryzury kok Oswiadczyny  
    Może najbardziej banalne rozwiązanie: czyli kolacja w restauracji, muzyka cyganskich skrzypków, pierścionki i te pierdoły (jakiś kosz z kwiatami itp) a na koniec noc w hotelu?   Kosz w tej sytuacji nie bylby najlepszym pomyslem... nawet z kwiatami Mnie najbardziej ujeła noc w hotelu )) Zenek

Id¼ do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team