|Innymi słowy *NORMALNI* w przeciwieństwie do wegetarian. A wcale, że nie. Wegetarianie są normalni, czyli - typowi. Typowym zachowaniem dla wegetarianina jest nie_spożywanie mięsa z przyczyn bardzo różnych... Czyli jest to normą dla pewnej, bardzo licznej grupy ludzi. I jest to jest typowe zachowanie, czyli normalne. Dla mnie nie_typowym zachowaniem powinno być jedzenie mięsa... A nie jest. Człowiek mięso jeść może (jak chce), a nie musi. Tak się składa, że nie widzę powodów, aby w jakiejś dziedzinie życia (np.: odżywianie się

nie funkcjonowało sobie kilka odmiennych 'standardów normalności'. Jedno z drugim wcale się nie kłóci, jeśli zaspokaja potrzeby różnych ludzi. Szkoda tylko, że jest aż tak trudne do zrozumienia dla niektórych przedstawicieli mojego gatunku. Jeżeli człowiek - ach ! wszystkożerca ! - eliminuje coś ze swojej diety, bo ma takie widzimisie lub kieruje się sobie znanymi przesłankami, to jest to zachowanie jak najbardziej normalne, czyli typowe. Fakt 'wszystkożerstwa' nie oznacza jedzenia wszystkiego, co do jedzenia się nadaje. To wydaje się być oczywistym. Przynajmniej dla mnie. Nikt w Polsce (chyba) nie je szczurów, bo to byłoby obrzydliwe w jakimś tam odczuciu społecznym. Czy zatem jest to zachowanie nienormalnego, nietypowego człowieka - rezygnacja z czegoś jadalnego ? Nie. Ja nie jem szpinaku, bo to IMHO (proszę o wybaczenie wielbicieli tej zieleniny) zielona, nie_apetyczna glajda (a jej walory zdrowotne mam w głębokim poważaniu). Nie jem brzoskwiń, bo mają włochatą skórkę, co powoduje u mnie (w czasie konsumpcji) pewien dyskomfort...

I wielu innych rzeczy także nie jem, choć wcale mięsem one nie są. Czy to jest nienormalne ? Nie. A jestem wszystkożercą. Wielkie to uproszczenie - pisać - rezygnacja z mięsa jest czymś nienormalnym. Bo tak się składa, że każdy z nas rezygnuje z pewnych potraw, dań. Mamy wybór i wybierając, kierujemy się swoimi własnymi preferencjami. Nikt nie je wszystkiego. Czyli albo wszyscy jesteśmy nienormalni, albo wszyscy do normalnych się zaliczamy. Ja stawiam na tę drugą opcję. EOT Napisała Ewa