na lato Jak zakonserwować narty na lato (1 wej¶æ) (1) Go¶ci
Ulubione: 0
|
|
|
TEMAT: na lato Jak zakonserwować narty na lato
|
|
|
|
na lato Jak zakonserwować narty na lato
|
|
|
Witam, Jeżdżę pierwszy rok na własnym sprzęcie i potrzebuję porady dot. konserwacji. Otóż po upojnym 2 tygodniowym pobycie w Axamer Lizum i potem w dolinie Zillertall, raczej już się nie zanosi na jeżdżenie w tym roku (może jakiś króciutki wypad). Dlatego powoli myślę o tym co zrobię z nartami, żeby przetrwały lato. Niestety nie znalazłem żadnych sensownych porad w archiwum i w serwisach narciarskich. Z kolei profesjonalny serwis to dość duży wydatek (szczególnie jak trzeba zanieść 4 pary nart). Co zrobić we własnym zakresie z nartami, żeby spokojnie przetrwały do następnego sezonu? Jak zakonserwować wiązania, krawędzie i powierzchnię jezdną. Czy są do tego jakieś specjalne specyfiki? I wreszcie jak składować narty? W pionie, w poziomie? Zamierzam je przechować w wolnostojącym garażu, gdzie temperatury mogę być bardzo różne, nawet b. wysokie podczas upałów. Czy temperatura +40 st im nie zaszkodzi? A co z butami? Czy wystarczy wyczyścić i wrzucić do szafy? pozdrawiam Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wy³±czy³ mo¿liwo¶æ wysy³ania postów przez anonimowych u¿ytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Jeżdżę pierwszy rok na własnym sprzęcie i potrzebuję porady dot. konserwacji. Otóż po upojnym 2 tygodniowym pobycie w Axamer Lizum i potem w dolinie Zillertall, raczej już się nie zanosi na jeżdżenie w tym roku (może jakiś króciutki wypad). Dlatego powoli myślę o tym co zrobię z nartami, żeby przetrwały lato. Niestety nie znalazłem żadnych sensownych porad w archiwum i w serwisach narciarskich. Z kolei profesjonalny serwis to dość duży wydatek (szczególnie jak trzeba zanieść 4 pary nart). Co zrobić we własnym zakresie z nartami, żeby spokojnie przetrwały do następnego sezonu? Jak zakonserwować wiązania, krawędzie i powierzchnię jezdną. Czy są do tego jakieś specjalne specyfiki? I wreszcie jak składować narty? W pionie, w poziomie? Zamierzam je przechować w wolnostojącym garażu, gdzie temperatury mogę być bardzo różne, nawet b. wysokie podczas upałów. Czy temperatura +40 st im nie zaszkodzi? A co z butami? Czy wystarczy wyczyścić i wrzucić do szafy? pozdrawiam Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wy³±czy³ mo¿liwo¶æ wysy³ania postów przez anonimowych u¿ytkowników. |
|
|
|
|
|
|
(...) Buty dobrze wysuszyc, pozapinac klamry na max i do szafy. (...) A nie dawac im tez odpoczac ? Czy wlasnie musza byc tak mocno spiete ? Cos sie moze stac jak sie tak nie zrobi (mocno nie zepnie) ? Pozdrawiam [shade_]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buty dobrze wysuszyc, pozapinac klamry na max i do szafy. No nie wiem czy to dobra metoda. Zawsze słyszałem, że zapiąć żeby się nie odkształcała skorupa, ale tylko lekko, właśnie po to, żeby utrzymały kształt... Pozdr. Edwin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
odpoczely pol roku( zapisac na kartce na ile byly ustawione) No i w jakies suche miejsce niech odpoczywaja. Buty dobrze wysuszyc, pozapinac klamry na max i do szafy. Pozdrawiam Łukasz czy et klamry na maxa - jestes pewien ??? czy nie na pozycje zapinania na nodze??? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam, Jeżdżę pierwszy rok na własnym sprzęcie i potrzebuję porady dot. konserwacji. Otóż po upojnym 2 tygodniowym pobycie w Axamer Lizum i potem w dolinie Zillertall, raczej już się nie zanosi na jeżdżenie w tym roku (może jakiś króciutki wypad). Dlatego powoli myślę o tym co zrobię z nartami, żeby przetrwały lato. Niestety nie znalazłem żadnych sensownych porad w archiwum i w serwisach narciarskich. Z kolei profesjonalny serwis to dość duży wydatek (szczególnie jak trzeba zanieść 4 pary nart). wiele inftrormacji o konserwacji znajdziesz tu: http://www.narty.pl/tuning.php3 a o zabezpeuiczeniu na lato tu http://www.narty.pl/improsport/artykula.php3#2.6%20Tryb%20zabezpiecza... przętu%20do%20przechowywania Piotr Burda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|