A ja ponawiam pytanie - czy rzeczywiscie najpopularniejszy chyba w tej chwili układ portalowy jest przegadany i za dużo tam jest danych możliwych do ogarnięcia przez ZU? Po pierwsze, to to co nazywamy ukladem portalowym nie jest uzywane na portalach

-
http://www.onet.pl/ - ich uklad jest jednym z najgorszych z jakim kmialem okazje sie spotkac. Nazywam to schematem blokowym - bo sklada sie z wielu, asymetrycznie rozmieszczonych blokow z separowana zawartoscia. Dwa paski wyszukiwania - ulozone na gorze i dole, jeden od lewej, drugi od prawej sa mocno wmieszane w tlum pozostalych literek, i moze zostal latwo przeoczony. POnizej jest zestaw polecamy w portalu , pozniej jest serwisy tematyczne . Rozwiazanie ktorego serdecznie nienawidze. Setki nackanych _link_ow, ktore czyta sie wprost koszmarnie (jesli dobrze rozumiem ma to zwiazek z DTP

) i zadna normalna aplikacja nie pozwolilaby sobie na cos takiego. Winny jest oczywiscie strach przed JS i zwyklym, szarym menu. Ponizej mamy kolejny chory element - reklamy polaczone z pol-reklamami polaczone z promocjami. Nie jestem w stanie okreslic co jest reklama, a co nie... Na prawo na gorze jakies ONet Konekt - nie wiem czy to info czy reklamy. Potem na prawej sa informacje, i to jest mniej-wiecej czytelne. Cala strona jest przerazajaco nawalona trescia i przez to bardzo trudna do czytania. Niestety taka jest droga ktora obraly polskie poprtale i zarowno interia, jak i wp, a nawet takie szare myszki jak my tez musimy nia isc. Mibla przygotowujac grafe dla nas staral sie jakos to poukladac, ale wiele z tym zrobic sie nie da

((( - uklad portalowy . To juz zalezy od przypadku, ale klimatem krazymy wokol phpnuke i tak dalej... 7thguard - spojrz tam i powiedz mi jaki widzisz zwiazek w grafice miedzy srodkiem a prawym menu. A przeciez to sa wszystko newsy. Ba! Gora lewego menu jest jeszcze bardziej newsami, bo to kontynuacja srodka! Natomiast na zdrowy rozum layout sugeruje imho cos zupelnie innego.
www.phpnuke.org - menu po lewej. Jak juz pisal Piotrek, pomysl z czapy imho. myszke trzymam po prawej zazwyczaj. Po prawej drugie menu, a na gorze trzecie. Czesc sie redunduje, a reszta powoduje zawrot glowy. Wyobrazam sobie opinie uzytkownikow o aplikacjach w ktorych bylyby 3 menu w roznych miejscach interfejsu :/ PAst articles, w srodku po prawej, layoputem MOCNO odseparowane od newsow na srodku. Natomiast na srodku, na dole ZADNEJ informacji jakoby byla latwa mozliwosc obejrzenia starszych... RoX? Pod kazda informacja mam nie tylko imie autora, dokladna date wyslania i _link_ do wiecej ale tez liczbe obejrzen (po co?), informacje il ebajtow ma jeszcze tekst (po co?), ocene (po co?) i dzial, ktory imho powinien znajdowac sie gdzie indziej. Nie jestem pewien czy ktokolwiek poza autorem tekstu patrzy na ocene i np. na tej podstawie dobiera newsy do czytania... Big Story jest najmniejszym blokiem tresci w serwisie, sprytnie schowanym po prawej, pod ankieta... Logowanie uzytkownika, rowniez schowane na dole po prawej, podczas ja bym chcial je miec albo nad menu po lewej (loguje sie zadko, wiec moze byc daleko od myszy), albo z prawej/lewej na samej gorze... zamiast paska pustego rysunku. Serwisy poszly zupelnie inna droga niz aplikacje. Kazda aplikacja client-side tak zbudowana zostalaby wysmiana. Serwisy sa chwalone, za nowoczesny wyglad i logiczna kompozycje przestrzeni

Koncze, bo zaraz mnie Misi/o znowu pobije za madrzenie sie ;p pozdr. Gandalf